Nicolae Badilescu
   

 

 

Debutul in periodice

 

            Numarul 5 ( seria a V-a ) din 1967 al revistei " Familia"  marcheaza, printr-un mic grupaj, debutul autorului, în presa literara.

Publicarea acestor cinci titluri -  selectate de catre poetul Alexandru Andritoiu ( directorul din acea vreme a prestigioasei reviste de cultura ) a reprezentat în sine o prima recunoastere a posibilitatilor de afirmare a prietenului protejat de regreatul Marin Sorescu.

            Scrisoarea transcrisa mai jos în facsimil ilustreaza relaþia de camaraderie dintre cei trei.

            Cu alte cuvinte, Marin Sorescu de a carui prietenie m-am bucurat, înca  de la începutul primelor încercari literare a considerat ca ar fi, deja,  bine sa ma recomande unui director de revista.

            Si, pentru ca una dintre revistele de cultura prestigioasa era, în opinia sa, considerata  " Familia " i-a expediat lui Alexandru Andritoiu textul scrisorii de mai jos...

 

 

poza1

 

        

 

Debutul editorial (  cu volumul MERSUL PE MARE )

 

 

            Volumul  " Mersul pe mare "  a aparut în 1978 ( Ed. Litera )

            Consemnarea festiva a aparitiei s-a facut la  Casa tineretului din zona Stadion

            Lansarea volumului a fost onorata de prezentarea volumului de catre scriitorul Constantin Gheorghiu - redactor la Editura Litera

            Referirile critice le-au semnat  Prof. Eduard Pamfil  si criticul Ioan Maxim

 

 

 

img copy

 

 

 

1

 

 

 

p1050099

 

 

          

3

 

 

 

Cenaclul  "  Junimea  "  ( Amfiteatru, 5 martie 1967)

 

 

            În structurarea acestei pagini, privind momentul debutului, am folosit, atat arhiva  personala cât si consemnarile aparute in presa literara referitoare la viata literara a rastimpului de la mijlocul anilor 1960.

            S-a inserat, cu titlul de eveniment cultural,  redeschiderea Student-Clubului si a Cenaclului Junimea  al revistei Amfiteatru. Asa-zisa sedintã cu " caracter de recital poetic " avea sa fie " oficiata " de Miron Radu Paraschivescu.

            Incercand sa rescrie atmosfera existenta în cadrul matinalului de poezie, autorul subliniaza amanuntul ca printre cei prezenti s-a numarat si Ovidiu Iuliu Moldovan de la Teatrul " Matei Millo " din Timisoara.( Astazi Teatrul National, din Timisoara).

            Momentul redat prin  acest decupaj din "Amfiteatru"  (. 1967)  are valoare documentara privind calitatea relatiilor statornicite intre particinaþii prezenti la sedinta inaugurala a " Student - Clubului "   ( Mariana Cristescu, Constanta Buzea, Vera Lungu, George Alboiu, Nicolae Dan Fruntelata, Adrian Paunescu, Vintila Ivanceanu, Floretin Popescu).

 

poza3

 

 

 

        Articol ziar

 

 

poza4